Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SCHAB W GLAZURZE Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH I MIODU

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Podstawowe

schab bez kości 1-1,2 kg
sól 2 łyżeczki
bazylia świeża 5 listków OPCJONALNIE
ząbek czosnku 3

Marynata

powidła śliwkowe 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
ocet winny łyżka
miód 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: SCHAB W GLAZURZE Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH I MIODU

Umyty schab wkładam do naczynia, dodaję 2 łyżeczki soli, zalewam zimną wodą, odstawiam.
W międzyczasie przygotowuję marynatę: w garnku zagotowuję powidła, sos sojowy, ocet winny oraz miód. Minutę gotuję na małym ogniu, mieszając, studzę.
Mięso wyjmuję z wody, osuszam ręcznikiem papierowym. Dokładnie smaruję marynatą, układam na nim liście bazylii i czosnek. Odstawiam do lodówki na minimum 12 h.
Nadmiar marynaty odlewam do miseczki, schab zawijam w folię aluminiową (wraz z czosnkiem i bazylią). Piekę około 70 minut w temperaturze 190 stopni (w czasie pieczenia podlewam pozostałym sosem). Odkrywam mięso, zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik, zostawiam w nim mięso na 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 09.06.2017 16:27
pyszny, soczysty schabik
benka 07.06.2017 20:08
Świetny ten schabik.
adelajda 06.06.2017 18:31
Pyszne mięsko
RenataZ-et 06.06.2017 14:35
bardzo ciekawa propozycja
Justi2401 06.06.2017 13:14
Świetny pomysł na glazurę do mięsa :)
anka1988 06.06.2017 13:13
ciekawa jestem tej słodkiej glazury
ilka01 06.06.2017 12:56
pyszności .......
mirosława4 06.06.2017 11:35
smaczna sztuka mięsa
Wacław 06.06.2017 10:45
pyszne mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak