Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 300 g
schab bez kości 500 g
szpinak mrożony 200 g
masło 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt
ser feta 100 g
pieczarki 150 g
cebula biała 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sezam czarny

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je razem z cebulą na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Schab kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta.
Krok 1 - Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami foto
2
Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką. Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki. Całość zwijamy w ciasny rulon (wzdłuż dłuższego boku).
Krok 2 - Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami foto
3
Górę rolady obsypujemy czarnym sezamem, robimy delikatne nacięcia nożem na górze. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 1,5 godziny (bez funkcji termo obiegu). Przez cały czas pieczenia roladę przykrywamy folią aluminiową. Dopiero przed końcem pieczenia zdejmujemy ją aby ciasto się przyrumieniło.
Krok 3 - Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 30.04.2017 20:59
Ale pyszności tu u Ciebie
Wiktoria29 30.04.2017 17:37
ciekawy przepis
bertpvd 30.04.2017 16:31
Wspaniały przepis
jagoda5913 30.04.2017 13:28
fajny pomysł
marzut 30.04.2017 13:07
Ciekawe danie
anka1988 30.04.2017 10:06
ahh jak smacznie
Wafelek2601 30.04.2017 09:57
Bardzo smaczny
MagdalenaIC 29.04.2017 22:56
Pyszny pomysł :)
Renata9 29.04.2017 22:38
Pyszne jedzonko
Łukasz15 29.04.2017 22:04
Bardzo dobry
2milutka 29.04.2017 21:14
Apetyczne danie
halina17 29.04.2017 21:13
smaczne :)
benka 29.04.2017 19:54
Smacznie wygląda ten schabik.
Aleksandra/Olcia 29.04.2017 19:50
ale smakowity schabik
Mniam 29.04.2017 19:10
Oryginalny pomysł na schab. Na pewno bardzo smaczny :)
Wacław 29.04.2017 18:46
świetny pomysł na danie obiadowe :-)
Stenka 29.04.2017 18:00
ciekawa propozycja
Wiesława1 29.04.2017 15:57
Świetna propozycja
Barbara13 29.04.2017 14:33
Pysznie się zapowiada
VioletoweKucharzenie 29.04.2017 14:33
Pyszny pomysł na odmianę schabowych. Tym razem schowałam je pomiędzy warstwy ciasta francuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak