Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab po gdańsku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 4 plastry
ząbki czosnku 4 szt.
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 2 szt.
śmietana 18 proc 25 dag

marynata

estragon 2 łyżki
piwo ciemne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab po gdańsku

Kotlety rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy kotlet solimy, pieprzymy i posypujemy estragonem (około 1 łyżka). Kotlety wkładamy do miski i zalewamy piwem. Mięso powinno leżeć w marynacie min. 2 godziny. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na głębokim oleju. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżkę estragonu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczoną w wodzie. Podgrzaną śmietaną polewamy każdy z kotletów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 13.09.2016 21:44
smaczne danie
Anna169Hosz 13.09.2016 08:44
Pyszny obiadek.
Bernadeta1 12.09.2016 11:34
ze śmietaną nie jadłam ale teraz wypróbuję
dodi 12.09.2016 11:09
pyszne jedzonko
misia123410 12.09.2016 10:59
same pyszności
mysza75 12.09.2016 10:47
bardzo lubię schabik
Róża1 12.09.2016 10:27
superowe mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak