Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab po bałkańsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 700 g
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
pieczarki 300 g
ogórki kiszone 3 szt
pomidory krojone z puszki 1 szt
cebula 1 duża
czosnek 3 ząbki
mąka pszenna 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Papryka słodka mielona Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Schab po bałkańsku

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki. Obsypać mąką i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Schab po bałkańsku foto
2
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso wraz z pokrojoną w krążki cebulą i posiekanym czosnkiem..
Krok 2 - Schab po bałkańsku foto
3
Dodać pieczarki pokrojone w półplasterki i chwilę smażyć. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka.
Krok 3 - Schab po bałkańsku foto
4
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w paski papryki. Przełożyć do mięsa.
Krok 4 - Schab po bałkańsku foto
5
Wlać pomidory z puszki i pół szklani wody, dodać pokrojone w paski ogórki. Całość dusić ok. 30 minut.
Krok 5 - Schab po bałkańsku foto
6
Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli ktoś lubi, to można dodać też ostrej papryki.
Krok 6 - Schab po bałkańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 17.07.2016 13:04
smakowite mięsko
Habibi 13.07.2016 16:26
smakowite kolorowe danie :)
Grazyna0211 13.07.2016 10:53
smaczne danie
wwwiolka 12.07.2016 23:55
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak