Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony pod warzywną kołderką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 500 gramów
marchew 300 gramów
pietruszka 100 gramów
seler korzeniowy 90 gramów
cebula biała 6 mała
czosnek 1 główka
sól
Zioła prowansalskie suszone Prymat
ocet ryżowy 1 łyżeczka
masło ziołowe 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony pod warzywną kołderką

Kroki postępowania

1
Oczyszczony i osuszony schab delikatnie osól i natrzyj świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Pokrop octem ryżowym i polej oliwą z oliwek. Pod przykryciem wstaw do lodówki na dwie godziny.
Krok 1 - Schab pieczony pod warzywną kołderką foto
2
Obierz warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokrój w dość grube słupki, seler w kostkę, 6 małych cebul (ok 300g) w ćwiartki lub można pozostawić w całości. Ząbki czosnku wystarczy tylko obrać.
Krok 2 - Schab pieczony pod warzywną kołderką foto
3
Do rękawa do pieczenia włóż zamarynowany schab i połóż na nim 2 łyżeczki masła ziołowego.
Krok 3 - Schab pieczony pod warzywną kołderką foto
4
Wsyp do rękawa z mięsem i masłem pokrojone wcześniej warzywa i zawiąż go starannie. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę. Po kwadransie można (ale nie trzeba) zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec trochę dłużej.
Krok 4 - Schab pieczony pod warzywną kołderką foto
5
Pokrojony na plastry schab z warzywami można podawać np. z kaszą jęczmienną.
Krok 5 - Schab pieczony pod warzywną kołderką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 24.12.2012 23:59
super
foczka-ks 17.12.2012 16:42
dobry
Magdalena1110 17.10.2012 21:03
musi być pyszne takie danie
GOSIA18 12.10.2012 09:42
rewelacyjne danie
Adamorek 11.10.2012 19:55
super przyprawione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak