Schab pieczony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

  • sól

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • majeranek

  • macierzanka

  • masło klarowane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawałek schabu wieprzowego bez kości i warkocza (ok.1,5 kg) opłukałam i dobrze wytarłam papierowymi ręcznikami. Natarłam solą, pieprzem ziołowym. Obsypałam majerankiem, czosnkiem suszonym i macierzanką. Związałam w kilku miejscach sznurkiem kuchennym aby nadać kawałkowi bardziej foremny kształt. Zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na całą noc. Rano wyjęłam i obsmażyłam na mocno rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami klarowanego masła. Kiedy mięso było obrumienione ze wszystkich stron przełożyłam je na blaszkę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piekłam 1,2 h. Podlałam ok. 3/4 szkl. wody i polewałam mięso kilka razy w czasie pieczenia wytworzonym sosem. Po wyjęciu przykryłam folią aluminiową i zostawiłam do całkowitego wystudzenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 22.02.2013 19:52
smaczny
Misia90 24.09.2011 09:53
ekstra
Marysia 24.09.2011 09:45
super
Karolina69 24.09.2011 09:41
fajne
eli_555 11.09.2011 22:45
pycha
cukiereczek 03.07.2011 09:19
ślinka leci
Ewelina47 31.01.2011 07:47
pychotka, widać po zdjęciu
Henryka2 21.01.2011 21:26
Klasyczny, pyszny schabik!
kitka 09.01.2011 19:08
Muszę spróbować;d
peggysue 01.01.2011 20:08
tez taki robie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat