Ifa

Schab nadziewany jabłkiem i cebulą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • schab bez kości

    700 g
  • jabłko

    1/2
  • cebula

    1/2
  • bulion

    1/2 szklanki

Marynata

  • Kolendra cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie

    4 kulki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • papryczka chili

    1 - suszona
  • kminek Prymat

    kilka ziaren
  • fenkuł

    1/2 łyżeczki, w ziarnach
  • ząbki czosnku

    2
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • rozmaryn świeży

    3 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab nadziewany jabłkiem i cebulą foto
Schab oczyść z białych włókien. Do sporządzenia marynaty będzie potrzebny młynek, ja używam zwyczajnego do mielenia kawy (oczywiście już w nim kawy nie mielę). Wszystkie nasiona i chilli należy zmielić w młynku. Proszek przesyp do miseczki. Czosnek i rozmaryn drobno poszatkuj, dodaj do zmielonych przypraw, dolej olej, powstanie pasta. Taką pastą natrzyj schab i marynuj w lodówce 3-4 godziny.
Krok 2 - Schab nadziewany jabłkiem i cebulą foto
Schab wyciągnij z lodówki, ponacinaj go, ale nie do końca w poprzek, tworząc jakby kieszonki. Jabłko i cebulę pokrój w cienkie paski. Do każdej kieszonki włóż plastry jabłka i cebuli. Schab zwiąż bawełnianą nitką.
Krok 3 - Schab nadziewany jabłkiem i cebulą foto
Schab włóż do rękawa, wlej bulion, rękaw zawiąż z obydwu stron. Dobrze jest też mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, mamy wtedy pewność że w razie przebicia się rękawa cały płyn nie zaleje nam piekarnika.
Krok 4 - Schab nadziewany jabłkiem i cebulą foto
Mięso piecz w 200 st. C przez 35 minut. Przed podaniem odczekaj z 5-10 minut a potem pokrój w grubsze plastry.
Ifa
Do przygotowania mięsa potrzebna będzie nić bawełniana i rękaw do pieczenia, a także naczynie żaroodporne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 25.07.2015 09:34
wygląda przepysznie
Malinka 24.07.2015 22:33
Bardzo apetyczna propozycja! Moje smaki :)
Skotka 24.07.2015 21:55
Jaki pyszny!!!
Kuchenka 24.07.2015 19:48
hmmm, smakowicie
ilka01 24.07.2015 17:38
pychota :)
ania2610 24.07.2015 17:29
przepyszny z jabłuszkiem!
aginaa 24.07.2015 14:17
fajny pomysl na obiad
Wacław 24.07.2015 13:30
fajny sposób na schab ;-)
Renata9 24.07.2015 12:25
Bardzo smaczny obiadek :-)
Ania67 24.07.2015 12:20
Ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat