Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab gotowany w aromatycznym mleku

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 1 kg
mleko 2% 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
Ziele angielskie całe Prymat kilka kulek
imbir średni kawałek
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
ząbki czosnku 3-4 duże
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
por (biała część) duży kawałek
kostka rosołowa mięsna
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat

Porada

Podawać na zimno z pieczywem (zamiast wędliny) albo na ciepło, jako dodatek do obiadu. Mleko przecedzić, zagęścić mąką i podawać jako sos do schabu.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab gotowany w aromatycznym mleku

Kroki postępowania

1
Schab wybrać możliwie wąski - umyć go pod bieżącą wodą, dokładnie osączyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Obsypać lekko solą, następnie pieprzem ziołowym i majerankiem.
Krok 1 - Schab gotowany w aromatycznym mleku foto
2
Mięso włożyć do worka na mrożonki, szczelnie zamknąć i włożyć na dobę do lodówki.
Krok 2 - Schab gotowany w aromatycznym mleku foto
3
Na drugi dzień zagotować litr mleka w niezbyt dużym garnku - dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową mięsną i curry.
Krok 3 - Schab gotowany w aromatycznym mleku foto
4
Dołożyć jasną część pora pokrojoną w plasterki.
Krok 4 - Schab gotowany w aromatycznym mleku foto
5
Schab wyjąć z worka, osączyć z wytworzonego płynu i zanurzyć we wrzącym mleku. Jeśli mięso wystaje - uzupełnić poziom płynu gorącą wodą.
Krok 5 - Schab gotowany w aromatycznym mleku foto
6
Dołożyć świeży imbir pokrojony w plasterki.
Krok 6 - Schab gotowany w aromatycznym mleku foto
7
Dodać ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na ćwiartki - jeśli jest młody, to nie trzeba go obierać z łupinek.
Krok 7 - Schab gotowany w aromatycznym mleku foto
8
Gotować na minimalnym płomieniu, pod uchyloną pokrywką, przez ok. 100 minut.
Krok 8 - Schab gotowany w aromatycznym mleku foto
9
Po tym czasie wyłączyć gaz, nakryć garnek i pozostawić schab w mleku do całkowitego ostygnięcia (np. na całą noc).
Krok 9 - Schab gotowany w aromatycznym mleku foto
10
Zimny schab osączyć na papierowych ręcznikach i cienko pokroić.
Krok 10 - Schab gotowany w aromatycznym mleku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GreenMilk 06.06.2016 09:35
wygląda na soczysty
JellyFruits 04.06.2016 16:47
takiego schabu nie robiłam
Janina 21.05.2016 20:20
Fajny przepis;))
benka 21.05.2016 16:15
Super przepis.
Habibi 21.05.2016 11:14
Mój mężuś nie tyka schabu pod żadną postacią, bo przeważnie jest suchy., a ten jest zupełnym przeciwieństwem - pyszny, soczysty i smaczny :)
mysza75 21.05.2016 11:10
co za pyszne mięsko
dom-agi 21.05.2016 10:13
Musi być pyszny!
Ola1984 21.05.2016 07:08
Uwielbiam tak przygotowany schab :)
jagoda5913 21.05.2016 00:09
pyszny schabik
Iwusia 20.05.2016 23:41
smaczne mięsko
Urszula Świeca 20.05.2016 22:35
Robię podobny.))
Renata9 20.05.2016 22:12
Świetny schabik, nigdy jeszcze nie robiłam w mleku
Edith85 20.05.2016 22:06
wygląda smakowicie
krokus 20.05.2016 21:12
apetyczny kawał mięsa
Damiano
Damiano 20.05.2016 20:59
pyszny schabik
Wafelek2601 20.05.2016 20:48
Musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak