Schab długodojrzewający

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • sól

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • zioła prowansalskie

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab myję, a następnie osuszam. Cukier łączę z solą, po czym 1/3 przygotowanej mieszanki wcieram w mięs. Mięso zamykam w pojemniku i wstawiam na 24 godziny do lodówki. Następnie zlewam wodę i nacieram połową mieszanki, która powstała z połączenia soli i cukru. Następnie mięso wstawiam do lodówki na kolejne 24 godziny, po czym wylewam wodę i nacieram pozostałą mieszanką. Po 3 dniach wykonywania powyższych czynności opłukuję mięso z wody, osuszam, nacieram ziołami prowansalskimi, zawijam w cienką ściereczkę i wieszam w suchym i przewiewnym miejscu. Po 7 dniach mięso odwijam ze ściereczki i kroję na kanapki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 01.07.2017 11:45
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat