Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab długodojrzewający

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
sól 1 szklanka
cukier 1 szklanka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Schab długodojrzewający

Schab myję, a następnie osuszam. Cukier łączę z solą, po czym 1/3 przygotowanej mieszanki wcieram w mięs. Mięso zamykam w pojemniku i wstawiam na 24 godziny do lodówki. Następnie zlewam wodę i nacieram połową mieszanki, która powstała z połączenia soli i cukru. Następnie mięso wstawiam do lodówki na kolejne 24 godziny, po czym wylewam wodę i nacieram pozostałą mieszanką. Po 3 dniach wykonywania powyższych czynności opłukuję mięso z wody, osuszam, nacieram ziołami prowansalskimi, zawijam w cienką ściereczkę i wieszam w suchym i przewiewnym miejscu. Po 7 dniach mięso odwijam ze ściereczki i kroję na kanapki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 01.07.2017 11:45
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak