Satay z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso z kurczaka

    600 g
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • brązowy cukier

    1 łyżka
  • sos rybny

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • orzeszki ziemne

    100 g
  • mleko kokosowe

    0,5 puszki
  • imbir starty

    2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • brązowy cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • cebula

    1 siekana
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zmiażdżony czosnek rozcieramy z cukrem i sosem rybnym. Następnie dodajemy wodę i sos sojowy. Mieszamy do połączenia składników. Mięso z kurczaka (pół na pół z piersi u udek) kroimy z grubą kostkę, dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
2. Do blendera wkładamy orzeszki ziemne, cebulę, imbir i czosnek. Dodajemy olej i całość na jednolita lecz lekko grudkowatą pastę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy masę przez 2 - 3 minuty. Następnie dodajemy cukier, ostrą paprykę i mleko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 6 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy sok z cytryny.
3. Zamarynowane mięso nabijamy na bambusowe patyczki. Sataye pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 3 -5 minut z każdej strony.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona32 06.01.2014 13:57
rewelacja bardzo dobre:)
Kuchenka 20.12.2013 12:57
o coś nowego :)
ZEWA 07.05.2013 08:23
bardzo fajne i na pewno smaczne.
agnieszka214 19.03.2013 15:34
pysznie wyglada super smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat