Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

kurczak i marynata

  • pierś z kurczaka

    500-600 g
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki
  • oliwa

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • marynata teriyaki

    1 łyżka

sałatka

  • papryka czerwona

    1 szt
  • ogórek

    4 szt gruntowe
  • cebula

    1 szt
  • sałata lodowa

    kilka liści
  • oliwa

    do skropienia
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw foto
Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w paski.
Krok 2 - Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw foto
Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać musztardę, sok z cytryny, oliwę i marynatę teriyki. Do marynaty włożyć mięso. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc do lodówki.
Krok 3 - Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw foto
Następnie zamarynowane paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków.
Krok 4 - Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw foto
Grillować ze wszystkich stron aż mięso się zarumieni. Mięsko można również ugrillować na patelni grillowej.
Krok 5 - Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw foto
Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w paski, ogórki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasteki,
Krok 6 - Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw foto
Sałatę (może być lodowa lub strzępiasta) porwać na małe kawałki i dodać do pozostałych warzyw. Wszystkie warzywa wymieszać oprószyć delikatnie solą ziołową i wymieszać. Następnie skropić oliwą i jeszcze raz wymieszać. Ugrillowanego kurczaka razem z patyczkami ułożyć na warzywach i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 16.07.2014 17:43
bardzo apetyczne i kuszące
halinah 16.07.2014 14:37
dobre danie
Anna133 16.07.2014 12:35
uwielbiam to danie !
idealme 16.07.2014 11:42
mniam pycha!
Barbara13 16.07.2014 07:46
jak dla mnie pyszności :)
Lidzia 16.07.2014 07:42
Smaczniutkie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat