Sarnina z warzywami wg lekko zmodyfikowanego przepisu Teścia

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marynata staropolska

    60 dag
  • olej

    kilka łyżek
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1/2 szt
  • pieczarki

    5-6 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • cebula

    1 duża
  • chrzan

    2 łyżki
  • wino czerwone

    1/2 szklanki
  • tłuszcz do smażenia

  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynatę mieszamy z olejem i marynujemy w niej pokrojoną w średnie kotlety polędwicę z sarny przez co najmniej 24 godziny. Po tym czasie obsmażamy kotlety z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu i następnie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż będzie prawie miękka (podlewamy odrobiną wody). Dodajemy obrane i pokrojone w półtalarki marchewki, pieczarki i pietruszkę, paprykę w plasterkach oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Podlewamy czerwonym winem i co chwilę mieszając smażymy jeszcze 10-15 minut, po czym dodajemy chrzan, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kamila/kami007 18.02.2012 10:48
mniam
gusia1000 27.01.2012 13:58
Te? nie jad?am mi?sa z tego le?nego zwierza.
Sarenka 07.12.2011 18:32
Brzmi ciekawie :)
smakowita 24.11.2011 20:39
jeszcze nie jadłam mięska z sarny
treonina 22.11.2011 09:56
to musi być dobre! nigdy nie jadłam sarniny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat