Sarnina w sosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marynata staropolska

    1 szt
  • olej

    kilka łyżek
  • boczek

    20 dag
  • cebula

    1 duża
  • tłuszcz do smażenia

  • śmietana 30%

    150 ml
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • pieprz

  • polędwica

    60 z sarny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sarnina w sosie foto
Marynatę mieszamy z olejem i marynujemy w niej pokrojoną na średnie kotlety polędwicę z sarny przez 24 godziny. Po tym czasie na odrobinie tłuszczu (np. oleju) przesmażamy trochę pokrojony w małe plasterki boczek i dodajemy polędwicę. Dusimy razem na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie (podlewamy w razie potrzeby wodą).
Krok 2 - Sarnina w sosie foto
Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy razem jeszcze 10 minut. Podlewamy polędwicę śmietaną zmieszaną z łyżeczką mąki i dusimy jeszcze 2 minuty, doprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 3 - Sarnina w sosie foto
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 22.11.2011 22:12
kurde, u mnie tylko na dziki polują. Sarniny jeszcze nie strzelali.
Mysiunia 22.11.2011 16:42
ale mam ochotę na takie mięsko!
Magdalena67 22.11.2011 09:50
dobre
Sroczka 22.11.2011 09:24
z chęcią bym skosztowała
Beatris 22.11.2011 09:09
Ale mam wielką ochotę posmakować w końcu dziczyzny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat