Sarnik na kruchym spodzie z żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • ser biały

    1 kg
  • ciasto kruche

    400 g
  • jajko

    6 szt
  • cukier brązowy

    150 g
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • suszona żurawina

    150 g
  • ekstrakt waniliowy

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

dodatkowo

  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • śmietana 30%

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę do tarty albo mała formę wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto.

Nadmiar ciasta odcinam następnie wykrawam z ciasta długie paski. W osobnym naczyniu ubijam jajka z cukrem.

Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii oraz proszek do pieczenia.

Mieszam za pomocą łyżki drewnianej.

Na koniec dodaję ser oraz żurawinę. Mieszam aż wszystko się połączy. Wykładam na ciasto.

Następnie za pomocą pozostałego ciasta robię kratkę. Piekę w piekarniku 45 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu zostawiam w piekarniku do wystygnięcia. W garnku o grubym dnie dodaję połamaną gorzką czekoladą oraz dodaję śmietanę. Mieszam aż sie rozpuści. Polewam ciasto.

Następnie pozostawiam aż zastygnie. Wkładam do lodówki na noc. Smacznego
patunia87
Ja użyłam sera mielonego w wiaderku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 11.01.2017 11:04
smaczne ciasto
dodi 09.01.2017 19:45
same pyszności, mniam
Wiesława1 09.01.2017 13:58
Pyszna propozycja
Krzysztof15 09.01.2017 13:46
pyszne ciacho
Aleksandra/Olcia 09.01.2017 13:18
wygląda smakowicie
Futka 09.01.2017 12:20
Przepyszny serniczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat