Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sarnik na kruchym spodzie z żurawiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

ser biały 1 kg
ciasto kruche 400 g
jajko 6 szt
cukier brązowy 150 g
mąka ziemniaczana 4 łyżki
suszona żurawina 150 g
ekstrakt waniliowy 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

dodatkowo

czekolada gorzka 1 tabliczka
śmietana 30% 150 ml

Porada

Ja użyłam sera mielonego w wiaderku.

Przepis i sposób przygotowania na: Sarnik na kruchym spodzie z żurawiną

Formę do tarty albo mała formę wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto.

Nadmiar ciasta odcinam następnie wykrawam z ciasta długie paski. W osobnym naczyniu ubijam jajka z cukrem.

Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii oraz proszek do pieczenia.

Mieszam za pomocą łyżki drewnianej.

Na koniec dodaję ser oraz żurawinę. Mieszam aż wszystko się połączy. Wykładam na ciasto.

Następnie za pomocą pozostałego ciasta robię kratkę. Piekę w piekarniku 45 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu zostawiam w piekarniku do wystygnięcia. W garnku o grubym dnie dodaję połamaną gorzką czekoladą oraz dodaję śmietanę. Mieszam aż sie rozpuści. Polewam ciasto.

Następnie pozostawiam aż zastygnie. Wkładam do lodówki na noc. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.01.2017 11:04
smaczne ciasto
dodi 09.01.2017 19:45
same pyszności, mniam
Wiesława1 09.01.2017 13:58
Pyszna propozycja
Krzysztof15 09.01.2017 13:46
pyszne ciacho
Aleksandra/Olcia 09.01.2017 13:18
wygląda smakowicie
Futka 09.01.2017 12:20
Przepyszny serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak