Saltimbocca -- przepis na dwie lewe ręce.

Saltimbocca -- przepis na dwie lewe ręce.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka parmeńska

    4 plastry
  • szałwia świeżą

    4 liście
  • cytryna

    0,25 szt
  • wino białe wytrawne

    150 ml
  • mąka

    1 łyżka
  • masło klarowane

    5 dag
  • sól, pieprz

  • cielęcina bez kości

    4 z udźca
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Saltimbocca -- przepis na dwie lewe ręce.

To brzmiące wytwornie danie ,jest do wykonania w prawie ekspresowym tempie, nawet dla tych, którzy mówią, że nie umieją gotować. To pyszne połączenie cielęciny, szynki i szałwii jest specjalnością kuchni rzymskiej. W języku włoskim ,salta in bocca, oznacza-skacze do ust. Finezja i bogactwo aromatu sprawia, że potrawa jest wyśmienita. Zapraszam do dzieła!

Mięso lekko rozbić i skropić sokiem z cytryny, by mięso zachowało po usmażeniu apetyczny, jasny kolor. Posypać solą i pieprzem.
Na każdy sznycel położyć plaster szynki i liść szałwii, spiąć wykałaczką, aby składniki trzymały się razem. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać dobrze masło i smażyć na niezbyt dużym ogniu po obu stronach, do lekkiego zrumienienia.
Ułożyć saltimbocca szałwią do góry i wlać wino, dusić 2-3 minuty i podawać. Możemy posypać startym parmezanem.

Saltimbocca możemy podać tylko z bagietką i kieliszkiem wina. Jeżeli ma to być główny posiłek ,to saltimbocca przygotowujemy w trakcie gotowania ziemniaków czy makaronu ,bo więcej czasu nam to nie zajmie.
Namawiam do przyrządzania tego dania ,które cieszy swoją prostotą i zachwyca wyrafinowanym smakiem.
Jeżeli zastąpimy cielęcinę poczciwym kurczakiem, to wielkiej profanacji nie uczynimy, bo walory smakowe będą równie atrakcyjne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

arbuzowo 14.10.2013 11:55
łatwe, a efektowne
lara 11.10.2013 10:46
bardzo ciekawy przepis
Ania84 11.10.2013 09:15
Na pewno wypróbuję! Super przepis
Beata999 10.10.2013 22:27
Nazwa taka intrygująca ,tajemnicza , nie dla Włochów,a danie rzeczywiście proste .
Noruas 10.10.2013 20:59
fajne śniadanie ;)
Kolorowa 10.10.2013 20:36
ale ładniutkie ;)
migotka28 10.10.2013 20:26
ale apetycznie wygląda
Ela_K 10.10.2013 20:21
wygląd pysznie bardzo szybkie i proste danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat