Saltimbocca -- przepis na dwie lewe ręce.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka parmeńska

    4 plastry
  • szałwia świeżą

    4 liście
  • cytryna

    0,25 szt
  • wino białe wytrawne

    150 ml
  • mąka

    1 łyżka
  • masło klarowane

    5 dag
  • sól, pieprz

  • cielęcina bez kości

    4 z udźca
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To brzmiące wytwornie danie ,jest do wykonania w prawie ekspresowym tempie, nawet dla tych, którzy mówią, że nie umieją gotować. To pyszne połączenie cielęciny, szynki i szałwii jest specjalnością kuchni rzymskiej. W języku włoskim ,salta in bocca, oznacza-skacze do ust. Finezja i bogactwo aromatu sprawia, że potrawa jest wyśmienita. Zapraszam do dzieła!

Mięso lekko rozbić i skropić sokiem z cytryny, by mięso zachowało po usmażeniu apetyczny, jasny kolor. Posypać solą i pieprzem.
Na każdy sznycel położyć plaster szynki i liść szałwii, spiąć wykałaczką, aby składniki trzymały się razem. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać dobrze masło i smażyć na niezbyt dużym ogniu po obu stronach, do lekkiego zrumienienia.
Ułożyć saltimbocca szałwią do góry i wlać wino, dusić 2-3 minuty i podawać. Możemy posypać startym parmezanem.

Saltimbocca możemy podać tylko z bagietką i kieliszkiem wina. Jeżeli ma to być główny posiłek ,to saltimbocca przygotowujemy w trakcie gotowania ziemniaków czy makaronu ,bo więcej czasu nam to nie zajmie.
Namawiam do przyrządzania tego dania ,które cieszy swoją prostotą i zachwyca wyrafinowanym smakiem.
Jeżeli zastąpimy cielęcinę poczciwym kurczakiem, to wielkiej profanacji nie uczynimy, bo walory smakowe będą równie atrakcyjne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
arbuzowo 14.10.2013 11:55
łatwe, a efektowne
lara 11.10.2013 10:46
bardzo ciekawy przepis
Ania84 11.10.2013 09:15
Na pewno wypróbuję! Super przepis
Beata999 10.10.2013 22:27
Nazwa taka intrygująca ,tajemnicza , nie dla Włochów,a danie rzeczywiście proste .
Noruas 10.10.2013 20:59
fajne śniadanie ;)
Kolorowa 10.10.2013 20:36
ale ładniutkie ;)
migotka28 10.10.2013 20:26
ale apetycznie wygląda
Ela_K 10.10.2013 20:21
wygląd pysznie bardzo szybkie i proste danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat