Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson z grzybów

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
pieprz mielony czarny i sól do smaku:
olej roślinny 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
bulion drobiowy 300 ml
Owoc jałowca cały Prymat 1 sztuka
grzyby świeże 500 typ: koźlarze jadalne
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson z grzybów

grzyby, same młode i jędrne koźlarze, dokładnie oczyściłam, opłukałam i osączyłam. Pokroiłam, ale niezbyt drobno. Żelatynę zalałam połową wystudzonego bulionu, zostawiłam żeby napęczniała a następnie podgrzałam aż zupełnie się rozpuściła. Przyznam, że nie gotowałam sama bulionu tylko wykorzystałam bulionetkę drobiową i 1/2 kostki bulionu cielęcego rozpuszczając je w gorącej wodzie.

Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wlałam olej i wrzuciłam grzyby, smażyłam na ostrym ogniu aż zaczęły się rumienić. Dodałam posiekany czosnek i zalałam drugą częścią bulionu, tą bez żelatyny. Dusiłam całość ok. 10 min dodając jeszcze liść laurowy, ziele angielskie i posiekany drobno jałowiec. Na koniec dodałam natkę i doprawiłam do smaku pieprzem - nie soliłam bo bulion z kostki był dość słony. Zdjęłam patelnię z ognia, wlałam bulion z żelatyną i dokładnie wymieszałam, odstawiłam do wystudzenia.

Naszykowałam naczynie na galaretę czyli ścięłam wierzch/górną część, ok. 1/3 okrągłej butelki po wodzie mineralnej, takiej 1 , 5 l i do dolnej części wlałam ostudzone grzyby w bulionie wcześniej usuwając ziele i liścia. Butelkę wstawiłam pionowo na noc do lodówki. Żeby podać rozcięłam butelkę delikatnie wzdłuż i wyjęłam "salceson" - pokroiłam go na niezbyt cienkie plastry i ułożyłam na półmisku.

Można taki salceson zrobić z innych gatunków grzybów, np. małych, białych borowiczków, maślaków czy żółtych kurek - ważne żeby były jędrne a nie ciapowate. Można całość doprawić innymi, swoimi ulubionymi ziołami, ale ja poprawiać nie będę bo ten smak bardzo mi odpowiada. Powiem Wam, że sąsiadka poczęstowana nim nie domyśliła się, że jest z grzybów - pytała co to za mięso takie delikatne :D

Jeśli chcecie zrobić od razu więcej takiego salcesonu to radzę grzyby obsmażać partiami - po ok. 1/2 kg żeby nie puściły od razu wody tylko lekko się zrumieniły bo są smaczniejsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 20.07.2016 19:13
Świetny pomysł
bartek8585 02.05.2016 09:50
no takich cudów to jeszce nie jadłem!super
dagmara020 22.10.2013 14:06
jakie pomysłowe:)
SmacznaPyza 16.05.2013 21:33
bezguścia jak widać też :D
caralajna 16.05.2013 07:37
śliskie grzyby w śliskiej galarecie, dla mnie raczej mało apetyczne, ale gusta są przeróżne
natalia.doradca 23.02.2013 14:35
extra pomysł :)
Ewa104 25.01.2013 09:24
Bardzo mi się podoba Twój pomysł.Nie wpadłabym na taką kombinację.
SmacznaPyza 23.10.2012 17:04
powiem tak - robiłam go podczas urlopu na wsi i poczęstowałam sąsiadów - nie zorientowali się, że jest z samych grzybów! myślę, że można go zrobić z pieczarek zwykłych tylko wtedy dodałabym może trochę wywaru z grzybów suszonych i nawet 2 - 3 ugotowane grzybki dla smaku
reniatka 23.10.2012 11:27
cos wspaniałego!
borgia 23.10.2012 11:05
Powiem wprost. W przeciwieństwie do zwykłego salcesonu... ten z przyjemnością bym wtranżoliła. Należę do tego grona, dla którego "ucho Czombego" jest niejadalne ;). Ale tego bym się nawet nie odważyła sprofanować nawet nazwą. Bardzo mi się podoba.
Anna169Hosz 23.10.2012 10:57
Nigdy nie jadłam takiego salcesonu , chyba muszę się wybrać na grzyby, żeby zrobić podobny.
IZABELA29 23.10.2012 09:44
Kolejny super przepis do nagrody w konursie. Nie jadłam i nawet nie wiedziałam, że tak można grzyby wykorzystać ...
ben-ka 22.10.2012 18:49
U mnie to nazywa się Galareta z grzybów:)
kasiaw 21.10.2012 14:50
jeszcze takiego nie jadłam.
SmacznaPyza 21.10.2012 14:11
polecam bo smakuje niezwykle i na prawdę to świetny pomysł na wykorzystanie grzybów
sara1 21.10.2012 13:32
pomysł rewelacyjny
jasiek 21.10.2012 13:27
bardzo ciekawy przepis i sposób
agnieszka214 21.10.2012 13:22
bardzo fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak