Salceson z grzybów

Salceson z grzybów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • pieprz mielony czarny i sól

    do smaku:
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • żelatyna

  • bulion drobiowy

    300 ml
  • owoc jałowca

    1 sztuka
  • grzyby świeże

    500 typ: koźlarze jadalne
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

grzyby, same młode i jędrne koźlarze, dokładnie oczyściłam, opłukałam i osączyłam. Pokroiłam, ale niezbyt drobno. Żelatynę zalałam połową wystudzonego bulionu, zostawiłam żeby napęczniała a następnie podgrzałam aż zupełnie się rozpuściła. Przyznam, że nie gotowałam sama bulionu tylko wykorzystałam bulionetkę drobiową i 1/2 kostki bulionu cielęcego rozpuszczając je w gorącej wodzie.

Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wlałam olej i wrzuciłam grzyby, smażyłam na ostrym ogniu aż zaczęły się rumienić. Dodałam posiekany czosnek i zalałam drugą częścią bulionu, tą bez żelatyny. Dusiłam całość ok. 10 min dodając jeszcze liść laurowy, ziele angielskie i posiekany drobno jałowiec. Na koniec dodałam natkę i doprawiłam do smaku pieprzem - nie soliłam bo bulion z kostki był dość słony. Zdjęłam patelnię z ognia, wlałam bulion z żelatyną i dokładnie wymieszałam, odstawiłam do wystudzenia.

Naszykowałam naczynie na galaretę czyli ścięłam wierzch/górną część, ok. 1/3 okrągłej butelki po wodzie mineralnej, takiej 1 , 5 l i do dolnej części wlałam ostudzone grzyby w bulionie wcześniej usuwając ziele i liścia. Butelkę wstawiłam pionowo na noc do lodówki. Żeby podać rozcięłam butelkę delikatnie wzdłuż i wyjęłam "salceson" - pokroiłam go na niezbyt cienkie plastry i ułożyłam na półmisku.

Można taki salceson zrobić z innych gatunków grzybów, np. małych, białych borowiczków, maślaków czy żółtych kurek - ważne żeby były jędrne a nie ciapowate. Można całość doprawić innymi, swoimi ulubionymi ziołami, ale ja poprawiać nie będę bo ten smak bardzo mi odpowiada. Powiem Wam, że sąsiadka poczęstowana nim nie domyśliła się, że jest z grzybów - pytała co to za mięso takie delikatne :D

Jeśli chcecie zrobić od razu więcej takiego salcesonu to radzę grzyby obsmażać partiami - po ok. 1/2 kg żeby nie puściły od razu wody tylko lekko się zrumieniły bo są smaczniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sezamek

20.07.2016 19:13
Świetny pomysł

bartek8585

02.05.2016 09:50
no takich cudów to jeszce nie jadłem!super

dagmara020

22.10.2013 14:06
jakie pomysłowe:)

SmacznaPyza

16.05.2013 21:33
bezguścia jak widać też :D

caralajna

16.05.2013 07:37
śliskie grzyby w śliskiej galarecie, dla mnie raczej mało apetyczne, ale gusta są przeróżne

natalia.doradca

23.02.2013 14:35
extra pomysł :)

Ewa104

25.01.2013 09:24
Bardzo mi się podoba Twój pomysł.Nie wpadłabym na taką kombinację.

SmacznaPyza

23.10.2012 17:04
powiem tak - robiłam go podczas urlopu na wsi i poczęstowałam sąsiadów - nie zorientowali się, że jest z samych grzybów! myślę, że można go zrobić z pieczarek zwykłych tylko wtedy dodałabym może trochę wywaru z grzybów suszonych i nawet 2 - 3 ugotowane grzybki dla smaku

reniatka

23.10.2012 11:27
cos wspaniałego!

borgia

23.10.2012 11:05
Powiem wprost. W przeciwieństwie do zwykłego salcesonu... ten z przyjemnością bym wtranżoliła. Należę do tego grona, dla którego "ucho Czombego" jest niejadalne ;). Ale tego bym się nawet nie odważyła sprofanować nawet nazwą. Bardzo mi się podoba.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat