Przepis i sposób przygotowania na: SALCESON
Mleko,soda, jajka, jabłka (pokrojone w kostkę) , kakao, wszystko razem wymieszać.
Cisto II:
Margaryna( roztopiona), mąka ,cukier, cukier waniliowy - razem wymieszać, aż będzie kruszonką. Do kruszonki wlać I ciasto i lekko wymieszać, wlać na blachę i piec 45 minut. Po upieczeniu przekroić na pół. Pół litra leka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki maki pszennej i łyżkę ziemniaczanej. Odlać pół szklanki mleka, a resztę z cukrem zagotować. Wlać mleko z mąką. Budyń ostudzić. Masło utrzeć dodać po łyżce dodać zapach waniliowy. Posmarować pół masy, biszkopty ułożyć w rzędy, a w przerwie zalać tężejącą galaretką, przykryć druga połowa placki i polać polewą.