Sałatka ziemniaczana z jajeczkami przepiórczymi

Sałatka ziemniaczana z jajeczkami przepiórczymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków średniej wielkości

    4-6
  • cebula czerwona

    1
  • łyżki majonezu

    3-4
  • łyżka posiekanego koperku

    1
  • łyżeczka posiekanych listków tymianku

    1
  • jajeczek przepiórczych

    12
  • łyżki koncentratu barszczu czerwonego

    3-4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajeczka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Do miseczki wlać koncentrat z buraków, włożyć jajeczka i dolać tyle wody aby były przykryte, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin - intensywność koloru zależy od tego jak długo jajeczka będą w kolorowej kąpieli. Możemy kilka wyjąć wcześniej, kilka zostawić na dłużej i wtedy otrzymamy kolory o różnym odcieniu. Kilka możemy włożyć do ciepłej wody z dodatkiem kurkumy - otrzymamy jajka o żółtym zabarwieniu.
Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach i po ostudzeniu obrać. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę,m skropić 1-2 łyżkami octu i odstawić na 15-30 min.. Cebulę dodać do ziemniaków, dodać majonez, zieleninę, przyprawić całość solą i pieprzem, wymieszać, odstawić aby smaki się przegryzły. Wykładać porcje sałatki na talerzyki, na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki jajeczka, ozdobić listkami zieleniny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BozenA

16.07.2012 09:43
mmm

BozenA

16.07.2012 09:43
mmm

eli_555

04.05.2011 22:33
fajna z tymi jajeczkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat