Sałatka ze śledziem, buraczkiem i cieciorką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki pieczone

    2 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • jajko ugotowane na twardo

    2 szt.
  • ogórki kiszone

    2 szt.
  • koperek

    2 łyżki
  • majonez

    2 łyżki
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • sok z cytryny

  • jogurt naturalny

    1 małe opakowanie
  • filety śledziowe

    2 matiasy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać majonez z jogurtem i musztardą fracuską z czerwonym winem, doprawić solą i pieprzem. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i umieścić osobno na miseczkach. Pokrojone buraczki doprawić solą, pieprzem i skropić cytryną. Śledzia opłukać zimną wodą (ewentualnie wymoczyć wcześniej w mleku) i przekroić wzdłuż na pół, a potem w kawałki, po skosie - najlepiej na czystej desce i innym nożem, by nie nabrały buraczanego koloru ;) Układać warstwowo w przezroczystej misce lub pucharkach. Można też wszystko wymieszać, ale warstwy wyglądają ciekawiej i estetycznie. Na samym spodzie umieścić buraczki, potem kolejno: cieciorkę, warstwę sosu
, śledzie, cebulkę, ogórka, jajka, koperek i resztę sosu. Można udekorować musztardą i gałązką koperku. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nina7 09.01.2011 13:32
rewelacyjny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat