Sałatka ze śledzi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół warzywny

    1 kostka
  • płaty śledziowe solone

    4 szt
  • marchewki

    4 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • jajko

    4 szt
  • cebula

    3 szt
  • majonez tradycyjny

    100 ml
  • ser gouda

    20 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płaty moczyć w zimnej, lekko osolonej wodzie przez kilka godzin, wyjąć, odłożyć do odcieknięcia. Po czym pokroić je w kostkę. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i ugotować do momentu, gdy będzie miękka w wodzie z bulionem. Zetrzeć je oddzielnie na tarce jarzynowej, podobnie zetrzeć jajka ugotowane na twardo i ser żółty. Cebulę obrać i drobno posiekać. W salaterce układać kolejno warstwy: śledzie, cebula, pietruszka, marchewka, jajka. Każdą warstwę należy przekładać odrobiną majonezu. Na wierzchu posypać startym na tarce jarzynowej o grubych oczkach serem żółtym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 31.05.2011 16:50
całkiem zgrabna sałatka
Barbara55 25.05.2011 15:33
smaczna sałatka
rakow2 01.02.2011 15:55
lubię takie sałatki
Jolanta40 22.12.2010 00:43
bardzo apetyczny przepis
IlonaAlbertos 20.05.2010 22:31
Śledzie świetnie pasują do sałatek, a i przepis jest fajny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat