Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczykiem i winogronami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sałatka

ryż 2 woreczek
winogrona zielone 1/2 kiść
tuńczyk w sosie własnym 1/2 puszka
pomidor 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
kukurydza 1 puszka
cebula biała 1 sztuka

Sos

majonez 2 łyżka
śmietana 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
koperek 1/2 pęczek
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i winogronami

Ryż gotujemy w sposób tradycyjny. Następnie go studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy do niego odcedzonego z zalewy tuńczyka i umyte i osuszone winogrona (nie przecinamy). Do składników dokładamy obranego i wypestkowanego pomidora pokrojonego w kostkę i odcedzoną kukurydzę. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i oczyszczoną paprykę pokrojoną w niedużą kostkę.
W osobnej misce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, sok z cytryny, drobno posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i polewamy nim składniki. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce około 30 minut przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak