Sałatka z sosem Cezara, boczkiem i jajkiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Łatwy przepis i doskonały smak to największe zalety każdej potrawy. Sałatka z sosem Cezara, boczkiem i jajkiem przypadnie do gustu największym smakoszom.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • sałata rzymska

    1 główka
  • boczek wędzony

    20 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • parmezan starty

    8 łyżek
  • kiełki

    3 garście
  • majonez

    4 łyżki
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • sos worcestershire

    3 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • śmietana 30%

    4 łyżeczki
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • fasolka czerwona

    4 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzewam patelnię i odrobinę oliwy, następnie wykładam plasterki boczku i smażę na początku na dużym ogniu, następnie na mniejszym, aż się zarumienią - około 5 minut.

Sałatę myję, rozdzieram na mniejsze kawałki i układam w pudełku, następnie dodaję kiełki i czerwoną fasolkę konserwową i mieszam je ze sobą.
Gotuję dwa jajka na twardo.

Przygotowuję sos Cezara - do niewielkiej miseczki dodaję:
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczkę musztardy dijon
- 3 łyżeczki sosu worcestershire,
- 1 łyżeczkę soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki parmezanu,
- 2 posiekane ząbki czosnku

i wszystko mieszkam.

Następnie do sałaty i fasoli dodaję zarumieniony i chrupki boczek, pokrojone w ćwiartki jajka i sos Cezara i posypuję parmezanem.

Boczek pozostanie chrupki nawet do lunchu, jeśli wymieszamy wszystkie składniki sałatki bezpośrednio przed jedzeniem. Z sałatką doskonale komponują się klasyczne grzanki z masłem i grzanki z domowym masłem ziołowym (wystarczy do 40 g masła dodać odrobinę posiekanych świeżych ziół i ząbek czosnku).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat