Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z sosem Cezara, boczkiem i jajkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Łatwy przepis i doskonały smak to największe zalety każdej potrawy. Sałatka z sosem Cezara, boczkiem i jajkiem przypadnie do gustu największym smakoszom.

Składniki:

Sałatka

sałata rzymska 1 główka
boczek wędzony 20 dag
jajko 2 sztuki
parmezan starty 8 łyżek
kiełki 3 garście
majonez 4 łyżki
musztarda dijon 1 łyżeczka
sos worcestershire 3 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
śmietana 30% 4 łyżeczki
czosnek ząbki 2 ząbki
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
fasolka czerwona 4 łyżki
oliwa 2 łyżki

Porada

Boczek pozostanie chrupki nawet do lunchu, jeśli wymieszamy wszystkie składniki sałatki bezpośrednio przed jedzeniem. Z sałatką doskonale komponują się klasyczne grzanki z masłem i grzanki z domowym masłem ziołowym (wystarczy do 40 g masła dodać odrobinę posiekanych świeżych ziół i ząbek czosnku).

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z sosem Cezara, boczkiem i jajkiem

Rozgrzewam patelnię i odrobinę oliwy, następnie wykładam plasterki boczku i smażę na początku na dużym ogniu, następnie na mniejszym, aż się zarumienią - około 5 minut.

Sałatę myję, rozdzieram na mniejsze kawałki i układam w pudełku, następnie dodaję kiełki i czerwoną fasolkę konserwową i mieszam je ze sobą.
Gotuję dwa jajka na twardo.

Przygotowuję sos Cezara - do niewielkiej miseczki dodaję:
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczkę musztardy dijon
- 3 łyżeczki sosu worcestershire,
- 1 łyżeczkę soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki parmezanu,
- 2 posiekane ząbki czosnku

i wszystko mieszkam.

Następnie do sałaty i fasoli dodaję zarumieniony i chrupki boczek, pokrojone w ćwiartki jajka i sos Cezara i posypuję parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak