Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z ryżem i krewetkami
Krewetki ( bez rozmrażania ) włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą, odcedzić. Czynność powtórzyć. Następnie zalać zimną wodą, odcedzić i dokładnie osuszyć. Dzięki tym zabiegom pozbędziemy się przykrego zapachu krewetek, jednocześnie rozmrażając je i poddając obróbce termicznej. W tym momencie krewetki nadają się już do spożycia - przed zamrożeniem zostały ugotowane ( ja dodatkowo podsmażyłam je na maśle ale nie jest to konieczne ). Oddzielić twarde skorupki i pokroić wedle gustu - na grubsze lub na cieńsze kawałki.
Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, pozbyć się gniazda nasiennego i również pokroić w kostkę. Kukurydzę i ananasa osączyć na sicie. Plastry ananasa pokroić na kawałki. Ząbek czosnku drobno posiekać.
Wymieszać wszystkie składniki. Dodać 3 - 4 łyżki majonezu, doprawić solą, pieprzem i imbirem. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)