Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z ryżem i krewetkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 torebki
opakowanie krewetek mrożonych 1
ananas w puszce 0,5 puszki
kukurydza w puszce 1
papryka czerwona 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
ząbek czosnku 1
majonez
Imbir mielony Prymat około 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z ryżem i krewetkami

Ryż ugotować al dente.

Krewetki ( bez rozmrażania ) włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą, odcedzić. Czynność powtórzyć. Następnie zalać zimną wodą, odcedzić i dokładnie osuszyć. Dzięki tym zabiegom pozbędziemy się przykrego zapachu krewetek, jednocześnie rozmrażając je i poddając obróbce termicznej. W tym momencie krewetki nadają się już do spożycia - przed zamrożeniem zostały ugotowane ( ja dodatkowo podsmażyłam je na maśle ale nie jest to konieczne ). Oddzielić twarde skorupki i pokroić wedle gustu - na grubsze lub na cieńsze kawałki.

Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, pozbyć się gniazda nasiennego i również pokroić w kostkę. Kukurydzę i ananasa osączyć na sicie. Plastry ananasa pokroić na kawałki. Ząbek czosnku drobno posiekać.

Wymieszać wszystkie składniki. Dodać 3 - 4 łyżki majonezu, doprawić solą, pieprzem i imbirem. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 18.01.2014 14:04
smaczna sałatka
Adamorek 13.01.2014 15:32
z krewetkami jeszcze nie jadłem
Agata3 13.01.2014 15:08
z krewetkami - uwielbiam!:)
eMMe 13.01.2014 14:54
Coś dla mnie:)
Marta1986 13.01.2014 14:37
dobra sałatka
Patriszja
Patriszja 13.01.2014 14:08
przepyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak