Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na sałatkę
-
rukola
50 g -
roszponka
50 g -
buraki czerwone
2 szt (małe) -
gruszka
1 szt -
rzodkiewki
4-5 szt -
ser feta
60 g -
orzechy włoskie
30 g -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Składniki na sos
-
miód płynny
2 łyżki -
ocet balsamiczny
1 łyżka -
musztarda dijon
1 łyżeczka -
olej z orzechów włoskich
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Przygotowanie sałatki:
Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Rukolę i roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Gruszkę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
Plasterki gruszki posypujemy pieprzem i podsmażamy na patelni. Upieczone buraki obieramy i również kroimy w cienkie plasterki. Plasterki buraków, gruszki i rzodkiewki układamy na rukoli, wszystko posypujemy orzechami włoskimi i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy pozostałym sosem.
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)