Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonymi burakami, gruszką i serem feta
Pieczone lub gotowane buraczki to świetny i zdrowy dodatek do sałatek. Buraki w sałatce lubią towarzystwo wyrazistych serów - fety, gorgonzoli lub parmezanu. Świetnym dodatkiem są także orzechy - włoskie lub piniowe. W tej sałatce z pieczonymi burakami, słodkim akcentem jest gruszka oraz dressing z miodem.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Przygotowanie sałatki:
1. Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Możesz użyć również buraczków ugotowanych, także tych kupionych jako gotowy półprodukt - będzie szybciej ;)
2. Rukolę i roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy na talerze.
3. Gruszkę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Plasterki gruszki posypujemy pieprzem i podsmażamy na patelni.
4. Upieczone/ugotowane buraki obieramy i również kroimy w cienkie plasterki.
5. Plasterki buraków, gruszki i rzodkiewki układamy na rukoli, wszystko posypujemy orzechami włoskimi i pokrojonym w kostkę serem feta.
6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy pozostałym sosem.