Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczonymi burakami, gruszką i serem feta

5.0
(44)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sałatka z pieczonymi burakami, gruszko oraz z serem feta. Dodatkiem są orzechy włoskie, rzodkiewki oraz dressing z octu balsamicznego i miodu.

Składniki:

Składniki na sałatkę z pieczonymi burakami:

rukola 50 gramów
roszponka 50 gramów
buraki czerwone 2 sztuki
gruszka 1 sztuka
rzodkiewki 4-5 szt
ser feta 60 gramów
orzechy włoskie 30 gramów
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Składniki na dressing z octu balsamicznego:

miód płynny 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
musztarda dijon 1 łyżeczka
olej z orzechów włoskich 1 łyżeczka

Porada

Jeśli nie masz czasu na pieczenie buraczków, kup już ugotowane - to świetne rozwiązanie dla zabieganych.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonymi burakami, gruszką i serem feta

Pieczone lub gotowane buraczki to świetny i zdrowy dodatek do sałatek. Buraki w sałatce lubią towarzystwo wyrazistych serów - fety, gorgonzoli lub parmezanu. Świetnym dodatkiem są także orzechy - włoskie lub piniowe. W tej sałatce z pieczonymi burakami, słodkim akcentem jest gruszka oraz dressing z miodem.

Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.

Przygotowanie sałatki:
1. Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.

Możesz użyć również buraczków ugotowanych, także tych kupionych jako gotowy półprodukt - będzie szybciej ;)

2. Rukolę i roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy na talerze.

3. Gruszkę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Plasterki gruszki posypujemy pieprzem i podsmażamy na patelni.

4. Upieczone/ugotowane buraki obieramy i również kroimy w cienkie plasterki.

5. Plasterki buraków, gruszki i rzodkiewki układamy na rukoli, wszystko posypujemy orzechami włoskimi i pokrojonym w kostkę serem feta.

6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy pozostałym sosem.

 

Więcej przepisów na pyszne sałatki zebraliśmy w tym zbiorze przepisów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 17.02.2016 14:00
smakowicie, też bym zjadła
monikaT83 10.02.2016 12:53
Ja się piszę na takie pyszne jedzonko!!!
gosia56 10.02.2016 10:32
pyszna sałatka
RenataZ-et 10.02.2016 10:19
bardzo smaczne połączenie
dollce 09.02.2016 23:44
wygląda rewelacyjnie
askad89 09.02.2016 23:06
niebawem wypróbuje
Wiktoria29 09.02.2016 20:34
muszę spróbować takiego połączenia
Mniam 09.02.2016 19:18
Z chęcią zabrałabym taką sałatkę do pracy :) pyszne połączenie smaków.
Barbara13 09.02.2016 19:16
same pyszności w tej sałatce
jasiek 09.02.2016 18:54
ale pięknie wygląda
wyattearp 09.02.2016 18:19
smacznie wygląda
Ola1984 09.02.2016 18:01
Mniam, idealna na posiłek do pracy :)
ada.la 09.02.2016 17:23
wygląda cudnie, aż chce się jeść
bietka 09.02.2016 16:02
smaczna sałatka :)
Jadwiga/Jaga85 09.02.2016 15:40
Pięknie wygląda!
Edith85 09.02.2016 15:25
dla mnie super :-)
ilka01 09.02.2016 15:18
super sałatka :)
Marta Ryżek-Kalkowska 09.02.2016 15:17
Wiosennie u ciebie
Futka 09.02.2016 13:42
Przepyszne połączenie :) Palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak