Sałatka z pieczonym łososiem i ajvarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • sałata masłowa

  • papryka czerwona

  • bazylia świeża

  • słonecznik łuskany

  • cytryna

    kilka plastrów
  • ajvar

RYBA

  • łosoś filet

    (dziki)
  • bazylia świeża

  • oliwa

  • sól i pieprz

DRESSING

  • oliwa

    3 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • musztarda kremska

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj zapraszam Was na zdrową i pożywną sałatkę z dzikim łososiem, pieczonym ze świeżą bazylią oraz dodatkiem bałkańskiej pasty ajvar. Sałatka jest lekka, szybka i prosta w przygotowaniu, dostarcza dobrej energii oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam! :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Oczyszczony filet z dzikiego łososia kroimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wierzch każdej ryby posypujemy posiekanymi listkami bazylii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.

KROK 2. Następnie przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz musztardę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 3. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, rwiemy liście sałaty i polewamy warzywa dressingiem. Na wierzch układamy upieczone kawałki ryby i podajemy je z ajvarem oraz plastrami cytryny. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i świeżymi listkami bazylii.

Prosta paprykowa wersja (świeża papryka + ajvar) jest bardzo smaczna, ale dla urozmaicenia do naszej sałatki możemy dodać także czerwoną cebulkę oraz pomidorki koktajlowe.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka17 09.04.2018 15:08
Świetne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat