sałatka z pieczonych buraków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    2 sztuki
  • ser feta

    100 g
  • morele suszone

    80 g
  • orzechy włoskie

    40 g
  • sałata lodowa

    1 sztuka
  • pietruszka dekoracyjna

    1 pęczek
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • cynamon

  • sok z limonki

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

• buraki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę,
• polać oliwą, posypać solą i pieprzem
• piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 min,
• morele moczyć kilka minut w gorącej wodzie.
• sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, rozłożyć na talerzach,
• na sałacie ułożyć wystudzone buraki,
• pokrojone na cztery morele,
• na sałatkę pokruszyć ser,
• orzechy uprażyć na suchej patelni, posypać nimi sałatkę,
• dodać listki pietruszki,
• z oliwy, soku z limonki, octu, soli, pieprzu i cynamonu zrobić sos,
• polać nim sałatkę

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eli_555 14.09.2010 22:45
Ta sałatka musi być pyszna.
ewasylwia 11.09.2010 15:36
Sałatki z burakami jeszcze nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat