Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczoną wątróbką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 300 gram
pomidor 1-2 szt
cebula 1/2 szt
Mieszanka sałat Toscana mix Eisberg 3 garście
oliwa 6 łyżek
mleko 200 ml
musztarda 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczoną wątróbką

Wątróbkę dokładnie oczyścić z wszystkich błonek i wypłukać. Zalać mlekiem i wstawić na noc do lodówki. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić dwiema łyżkami oliwy, oprószyć pieprzem. Przykryć naczynie i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Następnie odkryć naczynie, przemieszać wątróbkę, posolić i piec jeszcze 10 minut.
Na talerzach rozłożyć mix sałat. Ułożyć kawałki wątróbki, duże cząstki pomidora i małe kawałki cebuli.
Przygotować sos: dokładnie wymieszać 4 łyżki oliwy z sokiem z cytryny i musztardą. Dodać pieprz i sól. Polać sosem sałatkę.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak