Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pęczaku i selera naciowego
seler naciowy - 4 łodygi
pomidory koktajlowe – 200 g
pesto z suszonych pomidorów – 2 łyżki
zielone oliwki – 10 szt.
koperek posiekany – 2 łyżki
czerwona pasta curry – do smaku
sól – do smaku
masło – 1 łyżka
Pęczak oczyszczam z ewentualnych zanieczyszczeń, starannie opłukuję, kilka razy zmieniając wodę.
Zagotowuję w garnku 250 ml wody, dodaję sól do smaku i łyżkę masła. Wsypuję odsączoną na sitku kaszę i gotuję pod przykryciem 15 minut. Wyłączam gaz i nie zdejmuję pokrywki z garnka do momentu, aż kasza przestygnie.
Wystudzoną kaszę mieszam z pesto z pomidorów i pastą curry. Dodaję obrany i pokrojony seler naciowy, pokrojone pomidory i oliwki. Mieszam, doprawiam do smaku solą, dodaję posiekany szczypiorek i jeszcze raz delikatnie mieszam.