Sałatka z ogórków z marchewką i papryką na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa

  • ogórek

    1 kg
  • marchew

    4 szt
  • cebula

    4 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki

Zalewa

  • woda

    3 szkl
  • ocet

    1,5 szkl
  • cukier

    1,5 szkl
  • sól

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • ziele angielskie

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki ścieramy na tarce o największych oczkach lub kroimy w drobne plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystkie warzywa mieszamy w misce.

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i wlewamy do warzyw, odstawiamy na trzy godziny.

Po tym czasie układamy dość ciasno w słoikach razem z zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku ok 10 minut.

Odstawiamy do góry dnem do zawekowania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 31.03.2017 14:34
bardzo dobra
KORAL 20.02.2017 08:50
Takie sałatki są super :)
tobi1989 16.02.2017 12:38
Super danie :)
mirosława4 16.02.2017 12:17
robię bardzo podobną

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat