Sałatka z ogórków i papryki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    2 kg
  • marchew

    0,5 kg
  • cebula biała

    0,5 kg
  • papryka

    0,5 kg
  • czosnek

    0,5 główka
  • olej roślinny

    2 łyzka
  • ocet 10 %

    1 szkl.
  • woda

    2 szkl
  • cukier

    1 szkl.
  • sól

    1,5 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki myjemy, kroimy w plastry.
Marchew obieramy i trzemy na tarce.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę.
Czosnek obieramy i drobno kroimy.

Zalewę zagotowujemy.

Wszystkie warzywa mieszamy i zalewamy zalewą. Ostawiamy na ok. 4 godziny.
Po tym czasie, wypełniamy wyparzone słoiki sałatką i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 min. (słoiki ok. 1 l ).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 02.06.2013 21:19
napewno pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat