Sałatka z ogórków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    4 kg
  • papryka czerwona

    1 kg
  • marchew

    0,5 kg
  • cebula

    0,5 kg
  • Zalewa:

  • olej

    1/4 litra
  • ocet

    1/4 litra
  • cukier

    1/2 szklanki
  • sól

    7 dkg
  • ziarenka ziela

    15 sztuk
  • czosnek

    1 główka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok 3 mm, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski, cebulę w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, łączymy też ze sobą składniki zalewy, do zalewy dodajemy pokrojony czosnek. Warzywa po zalaniu zalewą odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Po tym czasie przekładamy do słoiczków (łącznie z sokiem który puściły warzywa) tak aby zostawić około 2 cm wolnej powierzchni od góry i pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krzycho2 18.10.2011 11:46
Super sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat