Sałatka z mango i miętowym pesto

Sałatka z mango i miętowym pesto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiejsza sałatka to kolejna gra smaków i aromatów. Mieszanka cykorii, kolorowe pomidorki koktajlowe, kawałki mango, ser mozzarella oraz orzechy nerkowca otula miętowe pesto i pikantna nutka chilli. Smacznie polecam Wam to połączenie! :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mango

    1 sztuka
  • cykoria

    2 garści
  • mozzarella kulki

    150 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    1 garść
  • orzechy nerkowca

    2 łyżki
  • chilli

    1 szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta

PESTO

  • mięta

    1 pęczek
  • parmezan starty

    30 gramów
  • orzechy nerkowca

    30 gramów
  • ząbek czosnku

    1 ząbek
  • oliwa

    0.3 szklanki
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Do blendera wkładamy listki mięty, parmezan, ząbek czosnku, uprażone orzechy nerkowca oraz wlewamy oliwę z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Na talerze lub do salaterek wykładamy listki obu cykorii, kulki mozzarelli, kolorowe pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę mango, orzechy nerkowca i posypujemy wszystko papryczką chilli i grubo mielonym pieprzem. Sałatkę podajemy z miętowym pesto, które pełni rolę sosu oraz nadaje całości niezwykle świeżego smaku. 

Futka
Sałatkę możemy skropić także odrobiną soku z limonki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat