Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka Flamenco z anchois
Co to jest anchois?
Anchois to francuska nazwa dla anchoasa, który jest rodzajem małej ryby z rodziny sardynkowatych. Anchois są popularne w kuchni śródziemnomorskiej i często używane jako składnik w sałatkach, sosach i daniach głównych. Anchois mają bardzo intensywny, słony smak i są często podawane w postaci marynaty w oliwie z oliwek lub octu albo dodatek do sałatek. Można je kupić w puszeczkach lub niewielkich słoiczkach.
Ta sałatka jest zrobiona z dostępnych składników: pomidorków, oliwek, sałaty i grzanek. Jedynym "szaleństwem" kulinarnym w tej sałatce są filety anchois i to one decydują o charakterze i wyjątkowości tego dania. Anchois mają wyrazisty smak, dlatego wystarczy ich niewielka ilość. Warto mieć w lodówce malutki słoiczek anchois, bo są świetną bazą do dressingów (można je zmiksować z oliwą), marynat czy przyrządzenia masełka z anchois.