Sałatka z cykorii i grejpfruta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    1 szt
  • cykoria

    2 szt
  • świeża mięta

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • zmiażdżony czosnek

    1 ząbek
  • musztarda

    0,5 łyżeczki
  • miód

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • grejpfrut różowy

    1 szt
  • roszponka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 zmiażdżony ząbek czosnku,1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Przygotować sos: składniki sosu ubić trzepaczką rózgową, aż połączą się składniki.

Grejpfruty umyć, obrać ze skóry i albedo. Podzielić na cząstki i obrać z błon. Awokado umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Połówki owocu obrać, pokroić na plasterki i skropić częścią sosu. Cykorię umyć, wyciąć głąby i pokroić liście na ukośne kawałki. Roszponkę opłukać, osuszyć, usunąć ogonki. Połączyć w misce składniki sałatki, polać sosem, lekko wymieszać i posypać miętą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 21.11.2011 00:13
fajne
kotlet 08.05.2011 22:19
superowa
magical66 08.05.2011 21:10
ciekawe połączenie
Adamorek 04.05.2011 00:39
orzeźwiająca
szajba2 13.01.2011 15:54
nieciekawe
Babciagramolka 21.12.2010 09:05
Tu goryczka - tam goryczka i miód- ciekawe
Barbara55 25.08.2010 14:53
przez grejpfruta to raczej nie skorzystam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat