Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
awokado
1 szt -
cykoria
2 szt -
świeża mięta
1 łyżka -
oliwa
3 łyżki -
ocet winny
1 łyżka -
zmiażdżony czosnek
1 ząbek -
musztarda
0,5 łyżeczki -
miód
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
grejpfrut różowy
1 szt -
roszponka
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z cykorii i grejpfruta
Przygotować sos: składniki sosu ubić trzepaczką rózgową, aż połączą się składniki.
Grejpfruty umyć, obrać ze skóry i albedo. Podzielić na cząstki i obrać z błon. Awokado umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Połówki owocu obrać, pokroić na plasterki i skropić częścią sosu. Cykorię umyć, wyciąć głąby i pokroić liście na ukośne kawałki. Roszponkę opłukać, osuszyć, usunąć ogonki. Połączyć w misce składniki sałatki, polać sosem, lekko wymieszać i posypać miętą.
Komentarze (7)