Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z cukinii, papryki, marchewki i cebuli
Taka sałatka z cukinii, papryki, marchewki i cebuli idealnie sprawdzi się jako przetwory na zimę. Można przygotować ją na zapas i przechowywać przez kilka miesięcy w słoikach.
Cukinię i cebulę obieramy. Cukinię kroimy w dużą kostkę a cebulę w piórka, posypujemy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 3-4 godziny. Następnie dajemy na sito i odsączamy sok. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Zalewa:
Ocet gotujemy z wodą, dodajemy cukier i przyprawy. Gorącą zalewę wlewamy do sałatki i pozostawiamy jeszcze na 2-3 godziny. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoików wraz z zalewą. Do każdego słoika dajemy po 1 łyżeczce oleju. Pasteryzujemy 20 minut.