Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z buraków

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Doskonały i szybki dodatek do drugiego dania. Przygotowanie trwa chwilkę, nie licząc czasu gotowania buraczków, ale to można zrobić wcześniej i pozostawić buraczki w wodzie. Z zimnych skórka schodzi sama.

Składniki:

Składniki:

buraczki 1 kilogram
Musztarda kremska Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
sok z cytryny 1 duża łyżka
cukier 0,5 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Porada

Jeśli nie lubicie zmielonych buraków możecie je zetrzeć na tarce.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z buraków

Buraczki gotujemy ze skórką. Pozostawiamy w wodzie do ostudzenia, wtedy skórka łatwo schodzi.

Buraczki mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonych dodaję musztardę, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka jest zbyt kwaśna dodajemy cukier do smaku. 

Jeśli chodzi o proporcje przypraw można je modyfikować w zależności od słodkości buraków. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak