Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z buraczków i kukurydzy z czosnkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone pieczone 1/2 kg
kukurydza w puszce 1 op.
olej z orzechów włoskich 2-3 łyżki
olej sezamowy 1 łyżeczka
olej z suszonych pomidorów 1-2 łyżki
ząbek czosnku
sok z cytryny
miód płynny do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

Porada

Sałatkę można podać jako dodatek do obiadu, do dań z grilla, pieczonej lub smażonej kiełbasy albo osobne lekkie danie.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z buraczków i kukurydzy z czosnkiem

Buraki wyszorować i każdego owinąć w alu-folię - upiec w gorącym piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia. Obrać i zetrzeć na tarce o największych oczkach.
Polać obficie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, posolić, lekko osłodzić miodem i posypać dużą ilością pieprzu. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i dolać olej z orzechów włoskich, z suszonych pomidorów oraz odrobinę oleju sezamowego.
Sałatkę dokładnie wymieszać z odsączoną z zalewy kukurydzą konserwową i schłodzić w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 28.12.2015 12:02
jaka pyszna i kolorowa sałatka
Mniam 28.12.2015 09:44
Bardzo lubię taką sałatkę, jest pyszna!
fotoviderek 27.12.2015 20:35
Samo zdrowie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak