Sałatka z białych i zielonych szparagów z ogórkiem, rzodkiewką, marynowanym w ziołach serem feta oraz sosem jogurtowym aromatyzowanym chili i miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białych i zielonych szparagów

    400 g
  • świeżego ogórka bez skóry

    1 sztuka
  • oliwy z oliwek

    150 ml
  • rzodkiewki

    4 sztuki
  • tymianku Prymat

    1/2 łyżeczki
  • czosnku

    1 ząbek
  • mix sałat wg uznania

    - -
  • świeżej mięty

    kilka listków
  • czerwonej papryczki chili

    2 sztuki
  • soli czosnkowej Prymat

    1/2 łyżeczki
  • feta

    160 g
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi umyć, obrać i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru (każdy rodzaj osobno). Ser feta pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm i zamarynować w oliwie z oliwek z oregano, tymiankiem i czosnkiem.

Przygotować sos, łącząc jogurt z posiekaną papryczką chili i miętą, doprawić do smaku solą czosnkową.

Na talerzu ułożyć szparagi, sałatę, pokrojonego ogórka oraz rzodkiewkę. Całość posypać ziołowym serem feta i obficie polać pikantnym sosem jogurtowym aromatyzowanym chili i miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna47 14.08.2012 22:28
Uwielbiam sałatki więc spróbuję.
Cikakameku 29.07.2012 22:10
mniam
Cikakameku 29.07.2012 22:10
mniam
Cikakameku 29.07.2012 22:09
mniam
Magda60 31.08.2011 17:57
super
novita26 22.08.2011 11:25
super
agus198900 28.06.2011 18:59
muszę wypróbować:)
jasiek 09.06.2011 22:51
ciekawa
agnieszka214 25.05.2011 16:33
mniam
artur7 18.04.2011 08:00
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat