Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z białej kapusty i czosnku na zimę

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 3 kg
marchewka 6 szt.
cebula biała 5 szt.
Zalewa:
woda 1 szkl.
cukier 3/4 szklanki
ocet 3/4 szklanki
olej 3/4 szklanki
sól 2 łyżki
czosnek 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z białej kapusty i czosnku na zimę

Kapustę szatkujemy (moja wygląda jak porąbana siekierą, wiem - Wy zróbcie to staranniej :) Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki. Czosnek obieramy, a jeśli ząbki są duże - polecam pokroić je w słupki.
Do dużego garnka wrzucamy wszystkie składniki zalewy i czosnek. Zagotowujemy. Do gorącej zalewy wkładamy warzywa. Mieszamy. Podgrzewamy do chwili, gdy sałatka zrobi się gorąca. Nie gotujemy jej-dzięki temu będzie chrupiąca. Pakujemy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak