Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
2 sztuki -
bakłażan
1 sztuka -
groszek konserwowy
1 puszka -
marchew
6 sztuk -
majonez
7 łyżek -
olej do smażenia
-
ziemniaki
4 sztuki -
sól
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżka -
czosnek
4 ząbki
Przepis i sposób przygotowania Sałatka warzywna
Bakłażana kroję w kostkę, posypuję solą, a następnie pozostawiam na 15 minut. Po tym czasie opłukuję go, osuszam i dodaję do pokrojonej w kostkę cukinii. Całość doprawiam ostrą papryką, a następnie podsmażam na rozgrzanym na patelni oleju. Bakłażana i cukinię przekładam do miski, następnie dodaję groszek (2 łyżki odkładam do dekoracji), ugotowane i pokrojone marchewki oraz ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez, po czym całość dokładnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą.
Komentarze (1)