Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na misę o średnicy 25cm

pomidory 3 szt
cukinia 1 szt
tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
kukurydza w puszce 1 szt
rukola

sos czosnkowy

jogurt grecki 4 ły,żki
majonez 4 łyżki
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Odsączamy na sitku pozwalając im swobodnie ociekać przez kilka minut. Wykładamy na dno szklanej misy.
Cukinie myjemy i kroimy w niewielka kostkę. Jeśli warzywo jest młode możemy pokroić ze skórką. Cukinie układamy równą warstwą na pomidorach.
Tuńczyka odsączamy z zalewy. Układamy na cukinii. Na rybę nakładamy odsączoną kukurydzę z puszki.
Przygotowujemy sos czosnkowy: w niewielkiej miseczce mieszamy dokładnie majonez z jogurtem greckim, przeciśniętym czosnkiem oraz sosem sałatkowym. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sos delikatnie nakładamy na kukurydzę. Całość przykrywamy kołderka z porwanej sałaty lub rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 18.01.2016 22:35
Całkiem pyszna sałata
Pani Domu 16.11.2015 15:03
bardzo fajna sałatka
Maridka19 16.11.2015 13:59
Pyszna sałatka :)
Wiesława1 16.11.2015 13:37
lubię sałatki warstwowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak