Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warstwowa z tuńczyka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tuńczyk kawałki w oleju 200 g
jajko ugotowane na twardo 6 szt
por 1 szt
masło 15 g
żółty ser 250 g
kukurydza konserwowa 300 g
majonez light 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Porada

Sałatka najlepiej smakuje po 24 godzinach chłodzenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa z tuńczyka

Kroki postępowania

1
Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy żółtka od białek. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Masło mrozimy w zamrażalce. Biała jaj ucieramy na tarce o małych oczkach wprost na dno miski.
Krok 1 - Sałatka warstwowa z tuńczyka foto
2
Na warstwę białek ucieramy połowę żółtego sera i nakładamy 3 spore łyżki majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Sałatka warstwowa z tuńczyka foto
3
Pora kroimy w drobną kostkę i układamy równomiernie na warstwie majonezu. Następnie wykładamy odsączonego z oleju tuńczyka, na którego ucieramy zamrożone wcześniej masło.
Krok 3 - Sałatka warstwowa z tuńczyka foto
4
Posypujemy kukurydzą, resztą żółtego sera i wygładzamy 3 łyżkami majonezu doprawionego solą i pieprzem.
Krok 4 - Sałatka warstwowa z tuńczyka foto
5
Na koniec ucieramy żółtka na tarce o małych oczkach i chłodzimy w lodówce.

Krok 5 - Sałatka warstwowa z tuńczyka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena 05.08.2016 13:35
Apetyczna :)
Jagódka77 08.09.2015 20:03
wyśmienita sałatka
Pani Domu 10.06.2015 08:41
super sałatka
Monika-twin 14.04.2015 14:18
fajna sałatka.
Bernadeta1 14.04.2015 12:02
Smaczna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak