Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warstwowa a'la kijowska

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółty ser 50 g
tuńczyk 1 puszka
cebula czerwona 1 sztuka
serek topiony 1 opakowanie
marchewka ugotowana 2 sztuki
kukurydza 1 puszka
majonez 4 łyżki
jajko ugotowane na twardo 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa a'la kijowska

Zanim zaczniemy przygotowywać sałatkę zamrozić serek topiony. Jajka ugotować na twardo a w międzyczasie pokroić cebulkę i zetrzeć na grubych oczkach żółty ser oraz marchewkę.
Gdy jajka już się ostudzą oddzielić białko od żółtka. Białko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia. Następnie posypać startym żółtym serem i odsączonym tuńczykiem. Kolejną warstwą jest pokrojona w kostkę cebulka. W tym momencie wyciągnąć zamrożony ser topiony i zetrzeć go na grubych oczkach - ułożyć na cebuli. Kolejną warstwą jest starta marchewka i kukurydza. Z wierzchu wyłożyć majonezem dokładnie przykrywając kukurydzę. Na samym końcu zetrzeć żółtka jajek i ozdobić pietruszką.
Oczywiście kolejność układania może być dowolna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 14.12.2013 16:34
na pewno wypróbuję
matesko 13.05.2013 13:12
lubię takie
ao_12 17.02.2013 09:31
fajna sałatka
joanna43 06.01.2013 20:27
Dzięki, serdecznie polecam
Agnieszka91 01.01.2013 15:45
fajna
ewka1978 01.01.2013 14:33
same pyszne składniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak