Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sałatkę:
-
ziemniaki ugotowane
3 sztuki -
filety śledziowe
5 sztuk -
cebula czerwona
2 sztuki -
pieczarki marynowane
14 sztuk -
buraki czerwone pieczone
2 sztuki -
ogórki konserwowe Smak
8 sztuk -
jajka ugotowane na twardo
3 sztuki -
ser gouda
150 gramów -
szczypior
1 pęczek
Na sos:
-
majonez
200 gramów -
Musztarda czeska Prymat
3 łyżki -
śmietana 18%
5 łyżek
Do smaku:
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Dodatek:
-
pumpernikiel
kilka kromek
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Śledź pod pierzynką, odc. 12
Filety śledziowe moczymy w wodzie i marynujemy w oleju.
Do miski wkładamy majonez, dodajemy musztardę czeską, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, dodajemy kwaśną śmietanę 18%, mieszamy. Do osobnej miski na dużych oczkach tarki ścieramy ziemniaki (ugotowane lub pieczone), dodajemy 4 łyżki sosu, doprawiamy słodką papryką i delikatnie mieszamy.
Do słoika przekładamy zawartość składników z miski. Przygotowujemy śledziowe filety śledziowe. Każdy filet przekrawamy na 3 części. Porcje ryby układamy w słoiku, na wierzch wcześniej ułożonych składników. Cebule i marynowane pieczarki kroimy w plastry i razem mieszamy. Następnie przekładamy do słoika, tworząc kolejną warstwę. Buraki trzemy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do słoika. Na buraki równomiernie wylewamy kolejne 2-3 łyżki majonezowego sosu pozostałego w misce, tak aby zakrył całą warstwę buraka. Ogóreczki konserwowe kroimy w plastry i dodajemy do słoika. Jajka kroimy w kostkę i układamy w słoiku na warstwie ogóreczków, następnie wlewamy pozostały sos majonezowy i delikatnie stukamy dnem słoika o blat, by wszystkie warstwy dania dokładnie się ułożyły. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i układamy na wierzchu, tworząc kolejną warstwę dania. Szczypiorek siekamy i układamy na warstwie sera. Słoik zamykamy wieczkiem.
To danie warto podać w wysokim słoiku, wówczas będą ładnie widoczne poszczególne warstwy. Do tarcia buraków dobrze jest założyć gumowe rękawiczki, ponieważ sok buraczany bardzo intensywnie barwi dłonie.![]()
Komentarze (2)