Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Śledź pod pierzynką, odc. 12

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(135)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Śledź pod pierzynką to pyszna i pięknie wyglądająca sałatka warstwowa. W jej składzie znajdują się ziemniaki, buraki, pieczarki, ogórki konserwowe, śledzie, jajka, cebula, ser, szczypiorek i sos musztardowo-majonezowy. Pasuje do niej wyrazisty w smaku pumpernikiel. Tę sałatkę warto zrobić na święta, imprezy czy spotkanie rodzinne.

Składniki:

Na sałatkę:

ziemniaki ugotowane 3 sztuki
filety śledziowe 5 sztuk
cebula czerwona 2 sztuki
pieczarki marynowane 14 sztuk
buraki czerwone pieczone 2 sztuki
ogórki konserwowe Smak 8 sztuk
jajka ugotowane na twardo 3 sztuki
ser gouda 150 gramów
szczypior 1 pęczek

Na sos:

majonez 200 gramów
Musztarda czeska Prymat 3 łyżki
śmietana 18% 5 łyżek

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatek:

pumpernikiel kilka kromek

Porada

To danie warto podać w wysokim słoiku, wówczas będą ładnie widoczne poszczególne warstwy. Do tarcia buraków dobrze jest założyć gumowe rękawiczki, ponieważ sok buraczany bardzo intensywnie barwi dłonie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Śledź pod pierzynką, odc. 12

Filety śledziowe moczymy w wodzie i marynujemy w oleju.

Do miski wkładamy majonez, dodajemy musztardę czeską, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, dodajemy kwaśną śmietanę 18%, mieszamy. Do osobnej miski na dużych oczkach tarki ścieramy ziemniaki (ugotowane lub pieczone),  dodajemy 4 łyżki sosu, doprawiamy słodką papryką i delikatnie mieszamy.

Do słoika przekładamy zawartość składników z miski. Przygotowujemy śledziowe filety śledziowe. Każdy filet przekrawamy na 3 części. Porcje ryby układamy w słoiku, na wierzch wcześniej ułożonych składników. Cebule i marynowane pieczarki kroimy w plastry i razem mieszamy. Następnie przekładamy do słoika, tworząc kolejną warstwę. Buraki trzemy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do słoika. Na buraki równomiernie wylewamy kolejne 2-3 łyżki majonezowego sosu pozostałego w misce, tak aby zakrył całą warstwę buraka. Ogóreczki konserwowe kroimy w plastry i dodajemy do słoika. Jajka kroimy w kostkę i układamy w słoiku na warstwie ogóreczków, następnie wlewamy pozostały sos majonezowy i delikatnie stukamy dnem słoika o blat, by wszystkie warstwy dania dokładnie się ułożyły. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i układamy na wierzchu, tworząc kolejną warstwę dania. Szczypiorek siekamy i układamy na warstwie sera. Słoik zamykamy wieczkiem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 22.03.2019 12:12
Smakowity śledzik : )
Bożena Matuszczyk 22.03.2019 07:53
Znakomita, pyszna sałatka, w sam raz na świąteczny stół.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak