Doradca Smaku X: Śledź pod pierzynką, odc. 12

odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Śledź pod pierzynką, odc. 12

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Śledź pod pierzynką to pyszna i pięknie wyglądająca sałatka warstwowa. W jej składzie znajdują się ziemniaki, buraki, pieczarki, ogórki konserwowe, śledzie, jajka, cebula, ser, szczypiorek i sos musztardowo-majonezowy. Pasuje do niej wyrazisty w smaku pumpernikiel. Tę sałatkę warto zrobić na święta, imprezy czy spotkanie rodzinne.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sałatkę:

  • ziemniaki ugotowane

    3 sztuki
  • filety śledziowe

    5 sztuk
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • pieczarki marynowane

    14 sztuk
  • buraki czerwone pieczone

    2 sztuki
  • ogórki konserwowe Smak

    8 sztuk
  • jajka ugotowane na twardo

    3 sztuki
  • ser gouda

    150 gramów
  • szczypior

    1 pęczek

Na sos:

  • majonez

    200 gramów
  • Musztarda czeska Prymat

    3 łyżki
  • śmietana 18%

    5 łyżek

Do smaku:

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatek:

  • pumpernikiel

    kilka kromek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Śledź pod pierzynką, odc. 12

Filety śledziowe moczymy w wodzie i marynujemy w oleju.

Do miski wkładamy majonez, dodajemy musztardę czeską, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, dodajemy kwaśną śmietanę 18%, mieszamy. Do osobnej miski na dużych oczkach tarki ścieramy ziemniaki (ugotowane lub pieczone),  dodajemy 4 łyżki sosu, doprawiamy słodką papryką i delikatnie mieszamy.

Do słoika przekładamy zawartość składników z miski. Przygotowujemy śledziowe filety śledziowe. Każdy filet przekrawamy na 3 części. Porcje ryby układamy w słoiku, na wierzch wcześniej ułożonych składników. Cebule i marynowane pieczarki kroimy w plastry i razem mieszamy. Następnie przekładamy do słoika, tworząc kolejną warstwę. Buraki trzemy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do słoika. Na buraki równomiernie wylewamy kolejne 2-3 łyżki majonezowego sosu pozostałego w misce, tak aby zakrył całą warstwę buraka. Ogóreczki konserwowe kroimy w plastry i dodajemy do słoika. Jajka kroimy w kostkę i układamy w słoiku na warstwie ogóreczków, następnie wlewamy pozostały sos majonezowy i delikatnie stukamy dnem słoika o blat, by wszystkie warstwy dania dokładnie się ułożyły. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i układamy na wierzchu, tworząc kolejną warstwę dania. Szczypiorek siekamy i układamy na warstwie sera. Słoik zamykamy wieczkiem.

 

Doradca Smaku
To danie warto podać w wysokim słoiku, wówczas będą ładnie widoczne poszczególne warstwy. Do tarcia buraków dobrze jest założyć gumowe rękawiczki, ponieważ sok buraczany bardzo intensywnie barwi dłonie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

bietka 22.03.2019 12:12
Smakowity śledzik : )
Bożena Matuszczyk 22.03.2019 07:53
Znakomita, pyszna sałatka, w sam raz na świąteczny stół.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat