Sałatka śledziowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    2 szt
  • jabłka

    2 szt
  • ziemniaki

    4 szt
  • buraki ćwikłowe

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • śmietana

    1/2 szkl
  • koncentrat z buraków

    3 łyżki
  • jajko

    szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie oczyścić, wypłukać i zalać zimną wodą , moczyć przez około 12 godz najlepiej na noc. Buraki , ziemniaki osobno ugotować w łupinach, po czym obrać i pokroić w kostkę. Dodać jabłka i cebulę pokrojone w kostkę, kwas buraczany, wymieszać. Jajko ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Filety śledziowe pokroić w kawałki, ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami. Posypać jajkiem i polać roztrzepaną śmietaną, udekorować natką pietruszki. Można lekko posolić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 03.07.2017 11:36
świetna sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat