Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka serowo - warzywna z sosem carskim
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w lekkim bulionie z odrobiną cukru, studzimy i również kroimy w kostkę.
KROK 2. Podczas gotowania warzyw przygotowujemy sos carski. Do naczynia dodajemy delikatny majonez, jogurt, chrzan, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę pieprzu cayenne i pokrojoną na mniejsze kawałki wędlinę. Wszystko miksujemy na jednolitą oraz gładką masę i doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
KROK 3. Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy, a ser i ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, łączymy z sosem carskim i ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Życzę smacznego! :)