Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowa w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
marynowane grzybki 5 szt
parówka 1 szt
majonez
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
sól
kostka rosołowa 2 szt
jajko ugotowane na twardo 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa w galarecie

Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody ( może być z kostką rosołową), odcedzić. Żelatynę roztopić w rosole. Odrobinę stygnącej galarety wylać na dno formy (najlepiej jeśli jest podłużna) i wstawić do lodówki aż żelatyna zgęstnieje. Do ryżu dodać posiekane grzybki, parówkę i jajko oraz majonez - dobrze wymieszać.
Ryżową masę wyłożyć na środek stężałej galaretki i zalać pozostałą żelatyną, tak aby przykryła ona też ścianki foremki.. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Przybrać majonezem, zieloną pietruszką.
Ryżowe nadzienie można dowolnie modyfikować. Dobrze pasuje też mrożony groszek, tuńczyk czy dowolna wędlina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak