Sałatka ryżowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

  • kukurydza konserwowa

  • papryka czerwona

  • majonez

  • śmietana

  • jajka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: ryż gotowany 1 szklanka
pokrojona pierś z kurczaka, wędzona i parzona 1/2-1 szklanka
papryka czerwona 1/2 strąka
kukurydza konserwowa 100 g
ananas konserwowy 4 plastry
jajko na twardo 1-2 sztuki
seler naciowy, młode łodyżki 3-4 sztuki
szczypiorek cienki 1/2 pęczka
natka pietruszki kilka gałązek
koperek kilka gałązek
śmietana Piątnica 18% 4-5 łyżeczek
majonez 2-3 łyżeczki
1 łyżeczka octu jabłkowego
do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona

sposób przygotowania: Ryż ugotowałam wcześniej, na sypko. Wystudzony wrzuciłam do miski. Dodałam osączoną kukurydzę, pokrojone w niedużą kostkę paprykę, jajko, ananas i wędlinę oraz łodygi selera razem z listkami. Dodałam też dużo posiekanej zieleniny, wymieszałam. W miseczce zrobiłam sos z majonezu, śmietany, octu jabłkowego i przypraw - papryki dodałam dość dużo żeby sałatka nie była mdła. Wlałam sos do sałatki i wymieszałam, odstawiłam na 30 min. żeby smaki się przegryzły.

Moja rada - kukurydzy i ananasa nie trzeba dokładnie odcedzać bo ryż wchłonie wilgoć i sałatka wcale nie będzie zbyt rzadka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka/picola 09.03.2012 07:31
ładnie wygląda
Misia90 05.09.2011 20:08
ekstra
Marysia 05.09.2011 19:54
super
Karolina69 05.09.2011 18:05
fajne
Misiek1 08.04.2011 11:06
super sałatka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat