Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z grillowanymi owocami morza, DS XX odc. 38
Jeśli szukasz przepisu na sałatkę, która będzie inna niż wszystkie, idealnie sprawdzi się jako wykwintne danie to wypróbujcie przepisu na sałatkę z owocami morza z przepisu Doradcy Smaku. Owoce morza to produkt, który jest łatwo dostępny w sklepach, dlatego przygotowanie dań z ich dodatkiem nie jest niczym trudnym. W przygotowaniu sałatki z owoców morza kluczowe jest doprawienie i obsmażanie w owoców morza w odpowiedniej kolejności i przez odpowiedni czas. Przeczytajcie dokładnie przepis oraz pooglądajcie odcinek wideo, by przygotować sałatkę na miarę Doradcy Smaku!
Przygotowanie:
Ugotowanego ziemniaka wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, dodajemy przeciśnięty czosnek i majonez. Paprykę czerwoną grillujemy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu i mieszamy. Przyprawiamy solą. Ogóreczki konserwowe Smak kroimy w plasterki, wrzucamy do miski. Sos mieszamy i odstawiamy.
Owoce morza wkładamy do miski, doprawiamy Solą morską jodowaną gruboziarnistą Prymat. Wlewamy oliwę, grubo siekamy natkę pietruszki i dodajemy do owoców morza. Wyciskamy sok z cytryny. Przyprawiamy Ziołami prowansalskimi Prymat. Dokładnie mieszamy aby otoczyć owoce morza marynatą. Rozgrzewamy patelnię grillową. Jako pierwsze dodajemy kalmary, następnie dodajemy ośmiornicę i langustynki skorupą do spodu. Posypujemy solą. Na koniec dodajemy krewetki. Całość grillujemy ok 4 minuty.
Bagietkę kroimy na kromeczki. Do miseczki nakładamy sos. Na talerzu układamy sałatę i wykładamy owoce morza, posypujemy solą. Podajemy z pieczywem.