Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata z grillowanymi owocami morza, DS XX odc. 38

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Grillowane owoce morza na sałacie to wyjątkowe zaserwowanie wykwintnych owoców morza. Na chrupiącej sałacie nie tylko pięknie się prezentują, ale stanowią także ciekawe danie. Do tego kremowy sos, jako ciekawy dodatek i pyszne danie gotowe!

Składniki:

Sałatka z owocami morza:

ugotowana ośmiornica 200 g
kalmary 2 tuby
krewetki surowe 200 g
langustynka 4 sztuki
sałata rzymska 1 sztuka
cytryna 1/2 sztuki
oliwa 3 łyżki
pietruszka 1 pęczek
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
bagietka 1 sztuka

Dip:

ziemniaki ugotowane 1 sztuka
majonez 1/2 szklanki
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona 1/2 sztuki
ogórki konserwowe Smak 5 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z grillowanymi owocami morza, DS XX odc. 38

Jeśli szukasz przepisu na sałatkę, która będzie inna niż wszystkie, idealnie sprawdzi się jako wykwintne danie to wypróbujcie przepisu na sałatkę z owocami morza z przepisu Doradcy Smaku. Owoce morza to produkt, który jest łatwo dostępny w sklepach, dlatego przygotowanie dań z ich dodatkiem nie jest niczym trudnym. W przygotowaniu sałatki z owoców morza kluczowe jest doprawienie i obsmażanie w owoców morza w odpowiedniej kolejności i przez odpowiedni czas. Przeczytajcie dokładnie przepis oraz pooglądajcie odcinek wideo, by przygotować sałatkę na miarę Doradcy Smaku!

Przygotowanie:

1

Ugotowanego ziemniaka wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, dodajemy przeciśnięty czosnek i majonez. Paprykę czerwoną grillujemy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu i mieszamy. Przyprawiamy solą. Ogóreczki konserwowe Smak kroimy w plasterki, wrzucamy do miski. Sos mieszamy i odstawiamy.

2

Owoce morza wkładamy do miski, doprawiamy Solą morską jodowaną gruboziarnistą Prymat. Wlewamy oliwę, grubo  siekamy natkę pietruszki i dodajemy do owoców morza. Wyciskamy sok z cytryny. Przyprawiamy Ziołami prowansalskimi Prymat. Dokładnie mieszamy aby otoczyć owoce morza marynatą. Rozgrzewamy patelnię grillową. Jako pierwsze dodajemy kalmary, następnie dodajemy ośmiornicę i langustynki skorupą do spodu. Posypujemy solą. Na koniec dodajemy krewetki. Całość grillujemy ok 4 minuty.

3

Bagietkę kroimy na kromeczki. Do miseczki nakładamy sos. Na talerzu układamy sałatę i wykładamy owoce morza, posypujemy solą. Podajemy z pieczywem.

Sałatka z owoców morza podana na chrupiącej sałacie rzymskiej to wyjątkowo pyszne danie dla wszystkich wielbicieli takich smaków. Sprawdzi się idealnie na kolację we dwoje czy codzienny obiad na wyjątkową okazję. Koniecznie wypróbujcie ją przygotować i poznajcie te smaki! Więcej przepisów na dania z programu Doradca Smaku, znajdziecie pod linkiem -> PRZEPISY Z PROGRAMU DORADCA SMAKU 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak