Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka - Ryba po chińsku
Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Paprykę pokroić w paski, a ananasa w kostkę.
Cebulę pokrojoną w piórka i zmiażdżony czosnek, smażymy w dużym rondlu na oleju, dodajemy marchew, chwilę przesmażamy i wlewamy bulion. Dodajemy paprykę, ananasa razem z sokiem i zagotowujemy około 15 minut. Dodajemy ocet winny i sos sojowy. Następnie rozdrabniamy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Odstawiamy.
Ciasto:
Jaja roztrzepujemy z mąkami. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na złoto.
Ciepłe kawałki ryby układamy naprzemiennie z sosem w szklanym naczyniu/półmisku. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy półmisek z sałatką na kilka godzin do lodówki.