Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka - Ryba po chińsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

filet z dorsza 1 kg

Ciasto

mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jajko 3 sztuki

Sos

ananas w puszce 1 sztuka
papryka konserwowa 1 słoik
marchew 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
ocet winny 7 łyżeczek
sos sojowy 3 łyżeczki

Porada

Dorsza można zastąpić inną rybą o zwartym mięsie np. morszczukiem czy pangą.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka - Ryba po chińsku

Sos:
Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Paprykę pokroić w paski, a ananasa w kostkę.

Cebulę pokrojoną w piórka i zmiażdżony czosnek, smażymy w dużym rondlu na oleju, dodajemy marchew, chwilę przesmażamy i wlewamy bulion. Dodajemy paprykę, ananasa razem z sokiem i zagotowujemy około 15 minut. Dodajemy ocet winny i sos sojowy. Następnie rozdrabniamy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Odstawiamy.

Ciasto:
Jaja roztrzepujemy z mąkami. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na złoto.
Ciepłe kawałki ryby układamy naprzemiennie z sosem w szklanym naczyniu/półmisku. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy półmisek z sałatką na kilka godzin do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 13.10.2015 10:37
nieźle smakuję
agaK. 13.10.2015 10:23
Fajne, lubię takie smaki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak